sobota, 5 listopada 2011

Lekka pomidorowa na pikantnie z soczewicą

Uwielbiam słodkawą pomidorową z dużą ilością śmietany, ale tym razem musiałam zmienić wersję swojej zupy i jak się okazało zmieniła się diametralnie począwszy od samych podstaw. Takim sposobem wyszła lekka pomidorowa na pikantnie z soczewicą. Zupa jest naturalnie gęsta, a przede wszystkim sycąca.


składniki:
bulion warzywny: 150g włoszczyzny w paskach (mrożona), 500ml wody, 1/2 łyżeczki soli
1 puszka całych pomidorów w soku pomidorowym, 1 puszka soczewicy, 1 cebula, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki 10% śmietany, sól, pieprz, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka cukru/ fruktozy, sok z cytryny, oregano


wykonanie:
W garnuszku wstawiamy wodę z włoszczyzną i 1/2 łyżeczki soli, gotujemy przez kilka minut. Pomidory przekładamy z puszki do blendera i miksujemy. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy posiekaną wcześniej cebulę aż się zeszkli i lekko zarumieni. Dodajemy do blendera i ponownie miksujemy.


Do kremu pomidorowego dodajemy wcześniej przygotowany bulion warzywny i wraz z włoszczyzną i raz jeszcze miksujemy aby rozdrobnić warzywa. Całość przelewamy do garnuszka i wstawiamy na mały palnik. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, kurkumą, oregano oraz cukrem i sokiem z cytryny do smaku (zupa powinna być lekko pikantna).


Do kubeczka wlewamy około 1 łyżki wazowej zupy i dodajemy śmietanę i szybko mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy kolejną łyżkę zupy i ponownie mieszamy. Do zupy dodajemy odcedzoną soczewicę. Zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Nie zagotowujemy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz