czwartek, 3 listopada 2011

Tarta z marchewką i twarożkiem

Zgodnie z nowymi postanowieniami spróbowałam zrezygnować z tradycyjnego kruchego spodu do tarty w celu wyeliminowania niepotrzebnych tłuszczy i zwykłej mąki pszennej. Jak się okazało pomysł okazał się bardziej niż trafiony, bo udało mi się zyskać nowe doznania smakowe!


składniki:
 spód: 4 łyżki otrębów owsianych, 4 łyżki pełnoziarnistych otrębów żytnich, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, 4 łyżki wody, 1 jajo, pieprz, zioła prowansalskie
warstwa: 2 ugotowane bez soli marchewki, 75g twarożku wiejskiego, szczypta słodkiej papryki, pieprz, szczypta soli, zioła prowansalskie, 3 plasterki chudej szynki (u mnie polędwiczka z indyka) pokrojonej w paseczki, 2-3 pomidorki koktajlowe pokrojone w kostkę, sos worcester
sos jogurtowo- czosnkowy z rzodkiewką: 2 łyżki jogurtu naturalnego (np.grecki), posiekana rzodkiewka, posiekany czosnek, sól, pieprz, sos worcester


wykonanie: Składniki na spód dokładnie mieszamy. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia (można wcześniej natłuścić lekko formę aby papier się nie przesuwał). Dokładnie wykładamy formę powstałą masą.


Ugotowane marchewki rozdrabniamy widelcem razem z twarożkiem (aby nie połączyły się zbyt dokładnie). Przyprawiamy do smaku papryką, solą, pieprzem, sosem worcester oraz ziołami prowansalskimi. Wykładamy masą marchewkową spód tarty. Na wierzchu kładziemy paski szynki i pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.


W trakcie pieczenia przygotowujemy sos jogurtowo- czosnkowy z rzodkiewką z podanych składników. Przepis podany bezpośrednio tutaj.

1 komentarz: