poniedziałek, 7 listopada 2011

Makaron ryżowy z lekkim sosem z brokułów i łososia

Długo się zastanawiałam nad tym czy robić sobie dzisiaj kolację, w końcu dzisiaj miał być dzień bez gotowania. Jednak mimo wszystko sięgnęłam do szafki po makaron ryżowy i w połączeniu z brokułami i łososiem powstała lekka i zarazem dobra kolacja.


składniki:
100g makaronu ryżowego, 100g wędzonego lub świeżego łososia, kilka różyczek brokuła, 1/2 dużej cebuli, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy, 3 łyżki śmietany 10%, sól, pieprz, sok z cytryny


wykonanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy brokuły, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut pod przykryciem aż brokuł będzie miękki. Następnie dodajemy rozdrobnionego łososia i podsmażamy.


Całość przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pod koniec dodajemy śmietanę, mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz